YLEn vaalikoneessa on myös osalle paikkakunnissa (yleensä kaksikielisille) oma kysymyksensä Suomen kaksikielisyydestä ja sen säilyttämisestä. Alla muutamien ehdokkaiden vastauksia. Merkillepantavaa on se, että mielipiteet eivät olleet sidoksissa mihinkään puolueeseen vaan ehdokkaita on laidasta laitaan. Jaa, no on kai se kutistuva pyy, joka teki poikkeuksen.

 

"Tämäkään ei saisi olla itseisarvo millekkään ryhmälle."

 

"Meidän on oltava realistisia tässä kohtaa. Mutta on pyrittävä siihen, että kunnan palvelut olisivat kaksikielisiä."

 

"Suomen väestöstä puhuu äidinkielenään n.6% ruotsia. Eikö olisi paljon järkevämpää ja huomattavasti taloudellisempaa opettaa tälle vähemmistölle suomen kieltä riittävän hyvin, jotta he pystyvät asioimaan Suomessa suomeksi, joka kuitenkin on varsin selvästi valtaväestön äidinkieli.
Jälleen aika teoreettinen kysymys, sillä laki velvoittaa tarjoamaan kunnalliset palvelut myös ruotsiksi eikä yksittäinen kunta voi siitä tietenkään poiketa."

 

"suomen kieli on pääkieli ja sitä kaikki suomalaiset ymmärtää"

 

"Eihän Suomi nytkään ole kovin kaksikielinen maa. Ruotsinkielisiähän lienee alle 5% koko väestöstä.Nostan hattua RKP:n onnistuneelle lobbaukselle."

 

"Itse olen palveluammatissa ja pyrin palvelemaan oma-aloitteisesti ruotsi- englanti ja huono saksa linjalla. Silti sen tulee lähteä yksilöstä eikä saa olla verovaroin tuotettua väkinäistä."

 

"Kaksikielisyys ja ruotsalainen kulttuuriperintö on rikkaus, mutta kulut eivät saa nousta kohtuuttomiksi."

 

"Kaksikielisissä kunnissa palvelujen saanti on turvattava sekä suomeksi että ruotsiksi, muissa se on suotavaa."

 

"Nuoriso osaa ja haluaa puhua englantia. Vaatimus ruotsinkielestä työnhaussa on jatkuvasti ollut vaikeampaa."

 

"Meillä on paljon eri kansallisuuksia, jotka tarvitsisivat myös apua kielikysymyksissä. Ruotsi on vanhaa historiaa."

 

"Nykyään muuttolikkeen johdosta löytyy myös väestöryhmiä, joita ei - ainakaan heti - voida palvella ruotsinkaan kielellä. Tällä tavoin ajatellen kaksikielisyys on hieman kyseenalainen muualla kuin selvästi ruotsikielisvoittoisissa kunnissa. Periaatteessa suomi/ruotsi-akseli on kuitenkin hyvä olemassa."

 

"Mitenkään erityisen suojeltua kaksikielisyydestä ei kannata tehdä."

 

"Kaksikieliset osaavat puhua myös suomea ja ovat kuitenkin jo vähemmistö."

 

"Jatkuvasti lisääntyvä maahanmuuttajien määrä on viime vuosina heikentänyt Suomessa ruotsin kielen asemaa. On tärkeää, että niissä kunnissa, joissa on riittävä ruotsinkielinen väestö tulee palvelut turvata myös ruotsinkielellä. Englannin kielen asema tulee kuitenkin jatkossa olemaan globaalissa maailmassa entistä tärkeämpi. Me kaikki emme ole mitään kielineroja ja olisi järkevämpää opettaa yksi vieras kieli (englanti) kunnolla, kuin yrittää opettaa monta kieltä kansalaisille."

 

"Väkisin ei voi säilyttää. Maalaisjärki mukaan kunnissa, joissa ko väkeä vähän. Tässä ratkaisu myös yli kuntarajojen toimiva yhteistyö."

 

"Kyllä ruotsia äidinkielenään puhuvien on osattava asioida suomeksi."

 

"Oma ruotsinkielentaito alkaa olla jo aika heikolla kantilla, kun sitä ei tarvitse missään. Mielestäni tässä hyvin pieni vähemmistö nauttii melkoisista eduista kun Suomi on virallisesti kaksikielinen."

 

"Ei pidä kuitenkaan liioitella tässäkään asiassa, liian helposti ollaan menossa muita vastaan, virastoissa riittää kun olisi muutama kielitaitoinen"

 

"Jos kunta selkeästi yksikielinen, palvelua ei tarvitse saada kaksikielisenä."

 

"Näin on toimittava alueilla, joissa kaksikielisten palvelujen tarve on oikeesti olemassa."

 

"Jos kunnan kielivähemmistö on hyvin pieni, ei kaksikielisiä palveluita ole syytä ylläpitää."

 

"Vain niissä kunnissa,missä enemmistö on ruotsinkielisiä."

 

"Jos jossakin on säästettävä, voisi palvelujen laatua kielellisesti karsia, eiköhän ruotsinkieliset suomalaiset osaa suomeksikin jo asioida"

 

"Suomessa asutaan"

 

"Mitä järkeä on pitää täysin Suomenkielinen kunta kaksikielisenä , ja laittaa esim. virkaan pääsyn ehdoksi Ruotsin kieli kun toinen kotimainen kieli on Englanti"

 

"Kaksikielisyys on rikkaus, mutta suurin osa suomenruotsalaisista ymmärtää kyllä hyvin suomeakin. Kaikilta osin ei kaksikielisyyttä tarvita, saaristokunnissa kuitenkin vielä jonkin aikaa"

 

"Ruotsinkieliset alueet ovat jo ennestään se riittänee että niissä homma toimii."

 

"Yhä vähenevä väestö on yksin ruotsinkielistä ja tästä syystä en ole täysin kaksikielisyyden kannalla, esim. pienillä paikkakunnilla vain alle prosentti väestöstä on kaksikielisiä. Mielestäni viittomakielen ja puhetulkien määrää pitäisi kasvattaa,koska yhä useampi tarvitsee apua asioidessaan virastoissa."

 

"Koulussa opitaan Suomea kautta maan, siispä puhutaan Suomea"

 

"Kielivähemmistöjen palvelut voidaan hoitaa paljon tehokkaammin muulla tavalla kuin säilyttämällä virallinen kaksikielisyys. Ennen pitkää on muitakin huomattavia vähemmistöjä kuin ruotsinkieliset, jotka yleensä osaavat tarpeeksi suomea."

 

"Vain ruotsinkielisissä kunnissa"

 

"Tulkkipalvelut tarvittaessa."

 

"Ymmärrän ruotsikielisten huolen, enkä ole heitä millään tavalla heittämässä Suomesta pois. Kuitenkin pakkoruotsi on jo aikansa elänyt. Vapaaehtoinen ja tarpeeseen perustuva kieltenopiskelu tuottaa parempaa hedelmää."

 

"suomi on pidettävä kaksikielisenä maana kielet tulee olla suomi ja englanti."

 

"Suomessa puhataan nykyään muitakin kieliä."

 

"Ehkä tämä ei ole tarkoituksenmukaista kunnissa, joissa ei ole ruotsinkielisiä."

 

"Tämä on perusteltua kaksikielisissä kunnissa, mutta ei muualla."

 

"En näe mitään järkeä ruotsin kielen aseman ylikorostamisessa. Englannin kielestä pitäisi tehdä tulevaisuudessa Suomen toinen virallinen kieli."

 

"Tämä on tärkeää vain rannikkoseudulla."

 

"Kaksikielisyys on ok, mutta palvelut voidaan kyllä hoitaa ehdellä kotimaisellakin"

 

"Kaksikielisiksi määritellyissä kunnissa kyllä."

 

"Kaksikieliset palvelut tulee turvata kunnissa, joissa kuntalaiset jakautuvat merkittävästi kaksikieliseen väestöryhmään."

 

"Kaksikielisyys siellä, missä sitä todellisuudessa tarvitaan."

 

"Suomea suomenkielisillä alueilla ja ruotsia ruotsinkielisillä alueilla, kunnallisten palvelujen saanti ei ole kiinni siitä mitä kieltä puhutaan"

 

"On aika siirtyä normaalikäytäntöön."

 

"Suomi on suomalaisten maa. Maassa maan tavalla. Ruotsinkieli on muinaisjäänne."

 

"En kannata pakkoruotsia."

 

"Kunnissa, joissa asukkaiden enemmistö on suomenkielisiä, tarvitaan palveluissa vain suomenkieltä. Mikäli kaksikielisyys olisi työhön oton edellytys, rajaisi se hakija joukon aika pieneksi."

"Ympärillä oleva maailma ja sen haasteet eivät tue kysymystä. Joten eiköhän taata kaikille suomeen tuleville kielitaito yhteiskuntamme puolesta"